ARCHIVED FORUM -- March 2012 to February 2022READ ONLY FORUM
This is the second Archived Forum which was active between 1st March 2012 and 23rd February 2022
Mange tak, det vil jeg prøve.
Det skal lige tjekkes om SUB udgangen også er inaktiv i speaker 5 mode (her må den gerne være aktiv). Der er en scene i filmen Super 8 (Spielberg) hvor et tog kører galt, her er der skrald på, da får man lige den ekstra bund i BL2 som BL9 mangler :-)
Interessant nok, så er SUB som default inaktiv i Speaker 1 mode (jeg har BL7-2 som center), men ikke i de andre modes.
Tak for din tilbagemelding beolion
Altid godt at vide. Det forklare også hvorfor nogen med et setup bestående af fronthøjttaler og BeoLab 2 syntes at lyden er bedst i SPEAKER 4, med Beo4.
De har jo nok sat højttaler opsætningen af front højttaler til BeoLab 5, og så vil de kun få BeoLab 2 til at spille med, i SPEAKER 4 mode, når de andre valg - muligheder lukker for PowerLink porten SUB OUT, på et BeoVision 7 TV.
Hmm, for mig virker det underligt at man med BL 5 slet ikke har muligheden for at tilføre en subwoofer i speaker 5 såfremt man har lyst. Det gør det i øvrigt ikke mindre underligt, at man godt kan have 4 BL5 kørende med subwoofer i speaker 4. Hvis jeg var dig vil jeg forsøge at rette spørgsmålet til Bang olufsen.
/Ehlz
Hej Ehlerz
Det vil da være fint med valgfrihed, men Bang & Olufsen mener det skal være sådan, fordi BeoLab 5 har sin egen subwoofer, som også er rigtig god. Det har jo nok også været med i overvejelserne, i og med du ved at trykke på toppen får BeoLab 5 til at kalibrer sig ind efter de omgivelser den står i.
Basniveauet passer til højttalerens placering. Hvis du flytter højttaleren, skal du derfor gennemføre en ny kalibrering, står der.
http://www.bbdownload.dk/pdf/hojttalere/BeoLab_5_Danish.pdf
Hej Peter
Jeg er helt med på BL5 fremragende subwoofer, har selv 2 styk af dem som jeg nyder i fulde drag. Selvom det som du skriver måske er et bevidst valg fra B&O, så forklarer det jo ikke hvorfor man med 4 BL5 godt kan tilslutte og høre en subwoofer i speaker 4.
Desuden mener jeg altså at have hørt om andre der havde en sub i deres BL5 setup og mener også at huske at man i en ældre Beosystem 3 software kunne vælge sub til og fra uafhængigt af fronthøjttalere.
SpinX's diy PowerLink switch boks.
Dine aktivere BeoLab højttaler er som regel tilsluttet dit MasterLink BeoVision TV.Har du købt et BeoPlay V1 tv har du ingen MasterLink tilslutning til fx en BeoSound 4.
Her en løsning hvor dit tv ikke behøver at være tændt, for at kunne benytte de tilsluttede BeoLab højttaler til ennu et PowerLink produkt, som fx en BeoSound 4.
Når fjernsynet tændes skifter relæet stereo lydsignalet fra fx BeoSound 4, til TV lyd.
Evt. spørgsmål her. / MVH Peter Pan
Bang & Olufsen har særdeles gode tilbud lige nu, fx på et sæt BeoLab 8002 -Normal pris på et stk. BeoLab 8002 er 15.795 Kr. Prisen lige nu for et sæt 19.995 Kr.
Flere tilbud, se Eksempel her. - Video Tryk her.
_________________________________________
Jeg er meget glad for mit BeoVision 7-40". Mk III. Mk III er det første BV 7 med BeoSystem 3 indbygget og HDMI stik. Derfor vil jeg ikke anbefale nogen et Mk I eller II. Har du allerede et BV 7 Mk I eller II i 32 eller 40 tommer, eller et Avant tv.
Har du ingen HDMI indgange på dit ældre TV, kan en HDfury3 løses nogle problemer. En HDfury3 opgraderer TV eller projektor ved at tillade tilslutning af HDMI 1,3.
En forudsætning for brug af HDfury3 er: 1. Din skærm understøtte mindst en af følgende opløsninger: 480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i eller 1080p? 2. Din skærm har et Component eller RGB (PC / VGA) indgangsstik?
Hvordan er HDfury3 i forhold til tidligere versioner ? - http://hdfury3.be/specs.html
Pris knapt 200 Euro i Tyskland. - Tryk her.
HDfury3 is the world’s most powerful HDCP deciphering converter ever built! Introducing new features such as two HDMI 1.3 inputs with Deep Colour(TM) support and auto/manual switching, 5.1 Dolby Digital/DTS sound, perfect image centering in both component and RGB modes, output resolution limiting, and user customizable options via DIP switches!
Se mere her: http://hdfury.eu/category.php?id_category=5
------------------------
Tryk her.
Vi kunne da håbe på noget stort og nyt fra B&O's højttaler division -
Wireless BeoLab xx ICEpower, fra Bang & Olufsen vil revolutionere din måde at lytte til musik. Med en trådløs forbindelse mellem højttalerne og dit TV/ NAS / iProdukter / PC, behøver du ikke længere en forstærker, en cd-afspiller, en DAC eller andre sorte bokse.
Men det er nok ønsketænkning.
7. marts 2013 - Bang & Olufsen udnævner EET Europarts som den første distributør på deres B&O Play-produkter. Læs mere her.
Du kan udvide antallet af HDMI indgange på dit TV, ved at tilføj yderligere HDMI indgange. Bang & Olufsen anbefaler Atlona AT-HD4-V41 HDMI switch til dette formål.
Sørg for at der er nok PUC-IR- indgange på dit TV. Alle tilsluttede kontrollerbare kilder, og kilder tilsluttet HDMI switch boksen skal tilsluttes tv'ets IR indgange, for styring med Beo4 /5 / 6 fjernbetjening.
Atlona HDMI Switch har 4 HDMI indgange med 3D support.
Tilbehør behov:
- Atlona HDMI Switch AT-HD4-V41
- HDMI version 1.3 eller 1.4 kabler.
- Atlona Optocoupler kabel AT-BO-PRO2HD-1MIR (PUC tilslutning fra TV til HDMI Switch)
- HDMI kabler til alle kilder, og fra TV til HDMI Switch boksen.
- PUC-IR-blaster eller PUC MiniJack kabler til alle kontrollerbare kilder til TV, også til kontrollerbare kilder der er tilslutter Atlona HDMI Switch.
http://www.av-connection.dk/?PGr=5514&PNo=AT-HD4-V41&PicGr=7438&ML=434
Hilsen Peter Pan
Denne Gratis app er designet til både iPhone og iPad
Kategori: Værktøjer. Opdateret: 22 jan 2013. Version: 1.6. Størrelse: 18.6 MB. Sprog: EngelskUdvikler: Bang & Olufsen a/s - Krav: Kompatibel med iPhone, iPod touch og iPad. Kræver iOS 5.0 eller en nyere version. Denne app er optimeret til iPhone 5.
Nyheder i version 1.6 - Updated for iOS 6 - Improved demo mode
I et MLGW-setup vil denne app give mange muligheder.
https://itunes.apple.com/dk/app/beolink/id359002041?l=da&mt=8
Nu er det for de fleste måske ikke så interessant, om man kan tænde lyset på toilettet eller i carporten - eller starte kaffemaskinen via sin iPad og BeoLink-app'en.
Langt mere interessant er det, at man kan styre sin musik - sådan som det ses på ét af de billeder, som Peter har udeladt.
Og endnu mere ineressant bliver det, om det er noget, vi via BeoRemote-app'en vil kunne gøre, når først NL rigtigt i gang!
Det er jo ikke alle, der ønsker at investere i en MLGW - og NL er jo født til den slags.
Hilsen Millemissn
There is a tv - and there is a BV
http://www.bang-olufsen.com/da/Spotify
http://www.bang-olufsen.com/da
Men det bliver snart sommer, hvad gør du så -
Se hvordan iTunes overføres til harddisken -
http://www.lydmaskinen.dk/viewtopic.php?f=1&t=16661
Nye indkøb til mit setup - ATV3 og iPad Mini. Ved at forbinde Apple TV3 til et HD-TV med HDMI, streamer iPad Mini 1080p HD-film i MP4 - Musik filer i Flac, - De gængse billede filer, til mit HD-TV. Søg NAS Server på iPad Mini. Slå AirPlay ON i AppleTV indstillingen, og afspil. Søg fx.YouTube film med det udmærkede iPad mini tastatur med Dansk tegnsætning.
Da jeg købte Oppo BDP-93 EU fik jeg lagt puc koder ind til den og til Apple TV Remote. Men den er åbenbart for gammel til ATV3, for den virker ikke. Jeg kan se puc koden idag skal være - Apple-V02. 60a. Jeg har en aftale med min lokale B&O butik. Teknikkeren kommer på tirsdag. Ind til da er Apple tv3 klæbet på BeoLab 4 så jeg kan nå den med Apple fjernbetjeningen.
BeoVision 7-40" Mk. III - Her en oversigt.
For at få den nødvendige plads til ATV3 boksen, har jeg ændret på mine S/pdif digital lyd tilslutninger. Jeg har tilsluttet S/pdif omskifter boks til gruppe AV6 (Camera).Der er nu fylde op, så mit stikpanel kan nu umidlbart ikke modtage flere tilslutninger.
Peter Pan - nu med iPad
Hilsen MM
Utroligt hvad vennerne kan lokke en til
__________________________________________________________
Netflix er nu aktiv via min ATV 3 boks, og jeg har start med en gratis måned. Prisen er efterfølgende 79 kr. pr. måned for film og tv-serier.Netflix Danmark - www.netflix.com/Danmark.
Jeg har nu fået ser nogle forskellige film, og billede kvaliteten er overvejende udmærket. En del film sendes i Dolby digital 5.1 surround, og det er selvfølgelig ikke alle film der levere super lyd, men der er surround lyd og det er rigtigt godt.
Hmm, Flac via iPad - til ATV, er det nu muligt ?
peter
Beovision eclipse 65, Beolab 50, Beolab 18, Beovision 11, Beolab 3, Beolab 2, BeoVision 10, MLGW, BeoLink converter Nl/Ml, Beosound 5, BLGW
Hej gysse2004
Hvis du køber en Flac aps, vil du kunne afspille Flac filer på iPad'en.Jeg vælger bare min musik i Flac på min Nas server, og via AirPlay på iPad sendes lyden til Apple TV3 og via HDMI til mit TV.
Snedigt, så er min smukke BS5/BM5 snart overflødig, for det er vel DAC'en i mine BL5 der i sidste ende bestemmer lydkvaliteten eller hvad ?
Peter
Hej gysse2004,
nej ikke helt!
Hvis du er glad for den og kan lide den måde, den skal betjenes på, er den helt fin.
Hvis du har tilsluttet den via SPDiF-kabel til dine BL5, er det selvfølgelig BL5's DAC, der afgør kvalitete - under forudsætning af at den fodres med losless filer.
Har man ikke har en BM/BS5, er en iPad og en ATV-boks hhv en Playmaker en perfekt mulighed for at få kvalitetslyd i ens højtalere.
'PlugPlayer'- eller '8Player'-app'en kan skabe forbindelse til din NAS (dvs den DLNA-server, der ligger på den), og afspille FLAC-filer via AirPlay.
Forøvrigt kan denne kombination også bruges sammen med serveren på BM5, hvis man ikke har Link i huset.
På denne måde kan man høre sin musik i køkkenet på en B&O Play A8.....eller fra iPhonen/hovedtelefoner liggende i havestolen på terrassen
Hilsen Millemissen
Tak for det Mille-Mis
Jeg er som sådan godt tilfreds med mit setup, men Struer har, for at sige det mildt sagt været sløve i optrækket når det kommer til software opdateringer til BS5. Jeg fik min BS5 i 2009 og det er selvsagt et helt andet produkt i dag. Men det var først med Beo6, at den gav rigtig mening ! Bare synd at man skal ha 2 af dem..Den ene er altid løbet tør for strøm. Og så er det altså en fjernbetjening til 10.000. Men det er jo en helt anden sag. Man kan jo kun håbe at Tue er den rigtige på posten, og at det kan sætte lidt skub i nye produkter. De kunne lære lidt af folkende i Cuppercino !
En gratis måned Netflix har vi nu taget i brug - så nu har jeg ikke tid til at skrive mere
Amazing thread !
Thank you Flappo _________________
Så havde jeg besøg af en B&O teknikker som opdaterede puc listen med Apple Remote V02.60a. og ATV 3 boksen blev monteret på bagsiden af BeoVision 7. Det hele virker perfekt.
Så er Peter endeligt blevet fuldt medlem i Beo-Ævle klubben
Netflix har han også - mangler nu bare Spotify.
Hej millemis
Nu er Spotify på plads i min iPad Mini.
Ved at mixet med vennernes Facebook Playlister, har jeg masser af musik til rådighed.
Lyd og coverbillede sendes via AirPlay til mit B&O setup.
Peter Pan på Facebook - hvem skulle have troet det for et par måneder siden.
Kan man nu blive 'venner' med dig 👫
Hilsen Millemissen 🐯
Ja Millemissen, det kan du da.
https://www.facebook.com/bangolufsen?v=app_255496824491870
Fladskærmsrens, en microfiberklud og bløde cirkelbevægelser, så bliver dit BeoVision antirefleksbehandlet frontglas flot.
Rengør skånsomt og fjerner snavs, fingeraftryk og nikotinbelægninger fra alle fladskærme. Egnet til PC, LCD- og plasma skærme, digitale kameraer, navigations- systemer m.v. Overfladen på fladskærme er normalt meget følsom og beklædt med et specielt syntetisk materiale, der kræver speciel rengøring. DR. Beckmanns Fladskærmsrens er uden alkohol, ammoniak eller syre og kvalitetstestet og godkendt.
Universal rengøringsmidler frarådes til BeoVision antirefleks behandlet TVskærme.
http://www.linds.dk/150-ml-fladskaermsrens.aspx
http://www.biosol.dk/
Mens vi venter på BeoLab 14-lanceringen -
Et sæt BeoLab 14.1.4 tilsluttes til et BeoVision TV (med indbygget surroundmodul) ved hjælp af 3 x RJ45-PL kabler til BL 14-subben - ganske som om det var nogle andre BL i en 5.1-konfiguration.BL14-sub'en er kegleformet, og målene er 29 x 51cm.
I tv'ets lydmenu indsættes som vanligt de værdier, som er passer til systemet, afstand osv. På et BV11 og på et opdateret V1, er der et menupunkt for BV14-sub'en.
Almindelige højtalerkabler trækkes fra forstærkeren, der ligger i sub'en. Princippet kendes fra det BL15/16-sæt, der kom for et stykke tid siden. Her drives højtalerne også af en ICEpower forstærker enhed, som er ekstern. Forstærkermodulet i sub'en er dog dedikeret til netop de satelithøjtalere, som følger med sættet. BeoLab 14.1.5 sættet er beregnet til non-B&O tv, tilsluttes via et specialkabel til subenheden, med et bundt (5.1) kabler i den anden ende til en forforstærker/et non-B&O tv. Bang & Olufsen anbefaler denne Audiolab 8200AP preamp/ lydprocessor:
http://www.audiolab.co.uk/ProductDetail.aspx?lang=En&Tab2=8200AP
Om så non-B&O tv ejer, vil 'ofre' knap 14.000 kr på en Audiolab, plus det som et BL14.1.5 sæt koster, for at få B&O-lyd i stuen, må vise sig. Alle, der har hørt sættet, siger at det spiller fantastisk!
Du kan læse om Audiolab'en her: http://hifi-freaks.dk/webshop//product_info.php?products_id=887
Den kan meget vel bruges i forbindelse med hvilke som helst BeoLab- højtalere, hvis man ønsker et setup "med kun B&O-højtalere".
Millemis / PeterPan
Her ses BeoLab 14 aktiv subwoofer.
Se priser her - http://www.audiovisie-goethals.be/producten/bang-olufsen
http://www.youtube.com/watch?v=Nf5lZnLIS_8&feature=youtu.be
enkhome = Hans fra Holland har opgraderingen sit Avant 28" til 50" plasma skærm, samt integreret en MediaBox og en Blu-ray afspiller.
Her ses Avant 28", påmonteret et Pioneer plasma 50" skærm og en Sony BR.
Læse hvordan ombygningen er forgået. -
http://archivedarchivedforum2.beoworld.org/forums/t/25169.aspx?PageIndex=1
Interessant, men kønt er det ikke!
Var der ikke noget med, at du, Peter har en gammel Avant stående i kælderen.
Så har du noget at tage dig til, når nu efteråret snart sætter ind.
Hej Millemissen
Ja man ved jo aldrig om det en dag bliver aktuelt, men så bliver panelet nok hægtet op mit BV 7.
Mennesker er det sværeste og mest spændende ved at lede en virksomhed. Det siger Bang & Olufsens Tue Mantoni, som nu har siddet lidt over to år i direktørstolen. Målt på ledelse er Struer-virksomheden gået 17 pladser frem i årets profilanalyse.B&O holder snuden i sporet, det føler man sig forsikret om efter et møde med Tue Mantoni. Han har nu siddet i stolen som administrerende direktør i lidt over to år og har efter eget udsagn ét år mere til at indføre forandringer - derefter skal der ro på, og forretningen skal være stabiliseret.Der har ellers været masser af negative historier om den 88 år gamle lyd- og billedproducent fra Struer. Regnskaberne har vist, at virksomheden er ude i en af de største kriser i samfulde 88 år. Tue Mantoni har derfor måttet stille op til det ene kritiske interview efter det andet, fordi virksomheden ikke har leveret varen, altså overskud og fremgang, til sultne aktionærer.Derfor kan det måske overraske, at lige netop B&O går markant frem i Ingeniørens profilanalyse: Ni pladser op ad listen rykker B&O til en 20.-plads i ingeniørernes samlede vurdering af virksomheden. Og endnu mere markant er det, at B&O går hele 17 pladser frem, når det gælder parameteren Ledelse. Fremgangen er altså sket netop i den periode, hvor Tue Mantoni har siddet i chefstolen og gennemført en del markante ændringer, både når det gælder ledelse og hele den måde, B&O anskuer deres produkter på.Men hvad var det så, Tue Mantoni så, da han trådte ind på chefgangen i Struer?»Jeg så en virksomhed, der måske var lidt for fokuseret på sig selv og mindre opmærksom på, hvad der sker ude i verden. Der er jo ikke nogen tvivl om, at B&O gennem tiderne har været ekstremt succesfuld, men markedet har ændret sig og bevæger sig ekstremt hurtigt,« fortæller han.Tue Mantoni blev også positivt overrasket over, at B&O havde nogle reelle kompetencer, som kan konkurrere med det bedste i verden, f.eks. inden for akustik og mekanik. Et andet område var optimering af LCD-paneler. Her var en koreansk leverandør, som normalt arbejder sammen med de bedste udviklere i Korea og Japan, overrasket over, hvor høj skærmkvalitet B&O’s ingeniører kunne få ud af et panel fra Samsung.Må gerne bruge andres teknikEn af de første erklæringer, Tue Mantoni kom med efter sin tiltrædelse, var, at nu skulle B&O være mere åben over for andre teknologier og nye samarbejdspartnere. Det, han oplevede, var nemlig, at hvis B&O gik ind i sådanne samarbejder, så kunne den interne stolthed give følelsen af, at man havde givet op, fordi man ikke selv kunne gøre det så godt som de andre: »Men vi bliver altså nødt til at indse, at vi kun er 2.000 medarbejdere i B&O. Hvis du ser på Apple eller Samsung eller en af de andre store spillere, så er det fuldstændig umuligt at kæmpe på alle fronter.«Derfor ansatte Tue Mantoni en ny chef for produkt udviklings afdelingen. Han kom fra en stor ingeniørtung virksomhed og havde masser af erfaring i at samarbejde om projekter. Et af de første resultater blev det nye fjernsyn Beovision 11, B&O’s første smart-tv. For lige netop smart-tv var noget af det, man hurtigt besluttede, at B&O ikke skulle udvikle selv. I stedet indgik man i en alliance med blandt andet LG, Phillips og Loewe, hvis platforme man så simplificerede ved - som Tue Mantoni siger det - at fjerne noget af den unødvendige støj, så det fik et bedre bruger-interface. Det var lidt af en revolution i den nordvestjyske virksomhed, hvor man har været vant til at gøre tingene selv og tage sig god tid til at gøre dem.Over på den anden side af bordetTue Mantoni husker da også, at nogle af de kritiske røster påpegede, at B&O med den strategi ville ende med at lave det samme som de andre elektronikproducenter. Derfor skulle der forandringer til blandt medarbejderne:»Jeg har altid troet på, at for at få folk til at forstå hinanden skal man flytte dem over på den anden side af bordet. Ude i markedet har de en opfattelse af, at dem i hovedkvarteret ikke ved, hvad der sker derude. Og i hovedkvarteret kan man ikke forstå, hvorfor dem ude i markedet ikke bare implementerer de ting, vi siger,« fortæller han. Derfor er den bedste strategi, efter Tue Mantonis mening, at tage én fra hovedkvarteret og sætte ham ud i marken i tre år - og omvendt.»Hvis du har en, som er virkelig dygtig i indkøbsafdelingen, så flyt ham over i salg i nogle år, og han begynder at tænke, hvordan man kan gøre det bedre i salg. Det er noget, vi gør på alle niveauer i dag. Det samme gælder jo i det personlige liv: Hvis man virkelig skal forstå Danmark, så skal man flytte til udlandet i nogle år.« En af de ting, Tue Mantoni gjorde, var at flytte lederen af kvalitetsafdelingen over i R&D-afdelingen. »Nu havde han siddet i kvalitetsafdelingen i en del år og fortalt, hvad der skulle til for at få kvaliteten helt perfekt på det ene og det andet produkt. Det er jo super Martin, for nu kan du selv få lov til at udvikle produkter, og du ved allerede, hvordan de tænker i kvalitetsafdelingen, så du kan løse problemet, før det overhovedet opstår.«Det gik for langsomt. - Tue Mantoni erkender blankt, at en af årsagerne til B&O’s vanskeligheder ligger i en vis sendrægtighed. Virksomhedens produkt udviklings forløb blev simpelthen for langvarige. Man var for lang tid om at trække en streg i sandet og sige: ‘Nu skal vi ikke ændre mere’. Men det er der gjort op med i den nye organisation, og første eksempel er udviklingen af Airplay-højttaleren BeoPlay A9. Fra idé til lancering af højttaleren på markedet gik der kun 9 måneder, hvilket er uhørt hurtigt for B&O.»Det lykkedes, fordi vi havde et stærkt lederskab og et projektteam, som havde hele ansvaret fra start til *** og nogle ret skarpe definitioner af, hvad der skulle være i produktet, og hvad der ikke skulle være der. Der kom da nogle rigtig gode forslag til, hvad vi ellers kunne putte i produktet, da vi var færdig med specifikations fasen, men hvis vi var gået videre på det tidspunkt, så havde det taget 18 måneder og ikke 9 at få højttaleren på markedet,« påpeger direktøren. Derfor handler lederskab for Tue Mantoni blandt andet om på et tidspunkt at sige: ‘Nu er det godt nok’. Og det tidspunkt har han rykket meget tættere på, end man nogensinde har været vant til hos B&O.Men hvem er det så, der trækker den streg i sandet?»Der er ingen tvivl om at det, som har gjort B&O speciel i de seneste 88 år, er den friktion, der opstår mellem designerne og ingeniørerne. Man kan kalde det en positiv slåskamp. Designeren vil måske have, at produktet bliver mindre, og ingeniørerne vil have mere teknik ind i det. I vores virksomhed har designeren altid fået lidt mere plads end hos de fleste andre, men på et tidspunkt kommer de til et kompromis, og så er det vigtigt, at alle er enige om, at det er det her vi kører videre med,« fortæller Tue Mantoni.Lettere at lære ingeniør om forretning Når det valg skal træffes, så sidder der, foruden Tue Mantoni selv, tre personer rundt om bordet: design- og koncept chefen, lederen af R&D samt produktchefen. Og her har Tue Mantoni truffet endnu et overraskende ledelsesvalg, for produktchefen er ingeniør og tidligere chef for R&D. Det valg vakte megen undren i organisationen, for hvad vidste sådan en ingeniør om forretning og business. »Men for at være helt ærlig, så er det altså lettere at lære en ingeniør noget om forretning, end det er at lære en forretningsmand at forstå de ekstremt komplekse tekniske ting, der sker i en udviklingsafdeling. Nu kan han bruge sin erfaring til at forstå de kampe, der sker i udviklingsafdelingen, og sige: ‘I kan godt lige køre den lidt længere, drenge’ eller ‘Det her skal ikke tage seks måneder, det skal tage fem’.«Men den slags omrokeringer er ikke noget, som blev foretaget på de første dage i stillingen som øverste chef for B&O:»Først skal man jo lære folk at kende, hvem man satser på, og hvem der har den rigtige forståelse af, hvor vi skal hen - og det tager noget tid. Det sværeste og det mest spændende ved at drive en forretning er mennesker - resten er jo teori. Mennesker har følelser, en historie og ambitioner. Det er også det, som er det mest spændende.«Danske individualisterTue Mantoni blev første gang kendt i den danske offentlighed, da han satte sig i direktørstolen hos den hæderkronede engelske motorcykel producent Triumph. Her havde han været konsulent for McKinsey, men blev i 2002 en del af ledelsen, først som kommerciel direktør og i 2008 som administrerende direktør. Hvordan adskiller danske ingeniører sig så fra de britiske, når det gælder ledelse? »Danskere forventer lidt mere frihed under ansvar, end man ser i andre lande. Det er en god ting, hvis man stoler 100 procent på hinanden, og det bare kører. Det giver motivation, når man selv kan få lov til at sætte retningen. Men nogle gange skal vi altså blive enige om, at det er dén vej, vi skal køre, og så nytter det ikke noget, hvis du har nogle individualister på holdet, som lige går hjem og genopfinder beslutningen en gang til. Så risikerer man at tage momentum ud af fremdriften,« forklarer han..erfor, understreger Tue Mantoni, har lederen et stort ansvar for at kommunikere, at nu gør vi altså sådan. For lige så dejligt, som det er at have folk, der selv kan spille bolden frem ad banen, lige så stor er kommunikations opgaven, når retningen skal lægges, så alle er med.Derfor har B&O også sat gang i et internt lederuddannelsesprogram, som alle ledere skal igennem. Desuden er der oprettet et to-årigt talentprogram for 30 ansatte, og det gælder talenter i alle aldre og fra B&O’s globale organisation:»De kom med et forslag om, at jeg skulle komme og holde et oplæg om strategi som en slags træning. Men i stedet bad jeg dem om at forberede de sværeste spørgsmål, de overhovedet kunne finde på. Så skulle jeg nok komme og svare på dem uden forberedelse. Det var med til både at udfordre dem og mig,« fortæller Tue Mantoni.Og spørgsmålene var temmelig nærgående: ‘Hvad har du tænkt dig at gøre ved, at det går dårligt?’ eller ‘Når du sender os mails klokken to om natten, synes du så selv, at det er den rigtige work/life-balance?’ »Men jeg sover ikke særlig meget, og når man elsker at arbejde og har tre små børn, så må man finde de tidspunkter, hvor man ikke stjæler tid fra familien,« griner han. Nu er leder- og talentprogrammet sat i gang, men Tue Mantoni forventer ikke, at resultaterne kan ses før om to-tre år. Det er nemlig ikke nok at have været på et lederkursus. Dér kan man lære nogle værktøjer og teknikker, men det er først, når man kommer hjem og øver sig, at det giver et udbytte. »Og ofte laver man jo en fejl og indser, at det skal gøres anderledes næste gang. Men næste gang opstår måske først om seks måneder,« siger han.Fejl er ikke farligeDet med at lave fejl har også været et nøgleord i Tue Mantonis første år hos B&O. For hvis man vil undgå at lave fejl, så skal alt tjekkes igennem til det perfekte er opnået – og det tager alt for lang tid, ligesom virksomheden mister moment. Derfor sagde Tue Mantoni et halvt års tid efter sin tiltrædelse, at det var o.k. at begå nogle flere fejl.Har du også selv lavet nogle fejl i de første to år?»Selvfølgelig har jeg det. Jeg har for eksempel hyret folk, som jeg efter seks måneder har måttet indse ikke var de rigtige til jobbet. Det var folk, som refererede direkte til mig, så fejlen er min. Det har jeg erkendt over for mit ledelsesteam. Det koster selvfølgelig penge, men det værste er, at man mister momentum. Det tager måske seks måneder at finde en god leder og seks måneder at indse, at man ikke passer sammen. Der skal ikke begås særlig mange af den slags fejl, før det virkelig koster.« Et andet eksempel, som kommer frem, var en højttaler, som blev skrottet i R&D efter tre måneders udviklings arbejde: »Den var simpelt hen ikke speciel nok. I sådanne situationer er det mig eller en i mit team, som tager beslutningen, men vi ved også, at medarbejderne allerede har følt det samme og måske talt om det i frokostpauserne. Der skal være en gejst omkring produkterne. Hvis medarbejderne ikke engang vil have det hjem i deres egen stue, så ved vi godt, at det er skidt. Det koster jo penge og er spild af tid, og det er også enormt demotiverende for medarbejderne. Alle vil jo gerne se deres produkter ude på markedet og kunne sige: ‘Den har jeg været med til at lave’. Men sådan er det altså bare ikke altid. Sorry, that’s life - og det vil ske igen.« Tre år og så skal der ro påB&O’s bestyrelse har givet Tue Mantoni tre år til at gennemføre de ændringer hos B&O, som han finder nødvendige, og så skal der ro på. Nu er der gået to år, og selv om der endnu er et år tilbage og flere ting, som skal ændres, så er virksomheden på vej ind i en stabiliseringsfase: »Nu er posen godt nok blevet rystet grundigt, og medarbejderne fortjener at få lidt ro på. Det er jo ikke bare i de to år, jeg har været her, at der har været turbulens, og der er en grænse for, hvor meget man kan klare,« konstaterer han. »Det er også utrolig vigtigt at kunne fastholde motivationen hos medarbejderne. Vi må jo erkende, at vi er en virksomhed, der sejler meget tæt op mod vinden, og derfor kan presset fra pressen og børskurserne være svært at holde på afstand. Det, vi er i gang med, er ikke et quick fix-det tror jeg medarbejderne forstår.«Af Bjørn Godske Maj 2013.
Min konklusion. Der bliver ikke kælet for Bang & Olufsens produkter som i "gamle dage".
Bang & Olufsen har stået for en nicheproduktion af unikke produkter, som også har været prissat der efter.Disse produkter har givet rigtigt mange mennesker en kærlighed til Bang & Olufsens brandet, og dermed en lyst til at betale hvad sådanne unikke produkter koster. Produkter der er en nydelse og se på, og lytte til, og hvor man viste at produktet var gennemtænkt til sidste detalje tidens teknik gav mulighed for. Et godt eksempel var Beocord 9000. Ja den var dyr, men hold da op hvor har jeg haft megen glæde af den.
B&O går nu på kompromis, men prisætter stadig forholdsvis højt, det tror jeg ikke går på sigt. Jeg er spændt på at se hvor længe B&O kan køre den valgte vej. I værste fald, kan vi her på tråd følge en ny generation bliver opdateret med halvhjertede produkter fra BeoPlay serien, mens hele skuden synker.
Sortseer nej, det er ingen skam at fokusere på evt. omkostninger ved de beslutninger der er taget. Jeg kunne ønske en beslutning hvor B&O ikke går på kompromis, men tilpasser organisationen til de kerneprodukter der realt kan sælges, også under 60% af hvad der blev solgt da det gik bedst.
Jeg håber B&O holder skruen i vandet. Danmark uden Bang & Olufsen er da utænkeligt - IK'
Ja, jeg er nok enig med dig her, men lad os lige se hvad de kommende topmodeller bringer.
Jeg synes selv at der på BV7 virkelig er kræset for detaljen, bare betragt alu kanten eller standen for slet ikke at nævne blueray drevet. Det er virkelig wauv! Det er netop det jeg har imod fx. BV4, et TV jeg synes er utroligt kedelig.
Og jeg synes også at de mekaniske dele på BS5 er virkeligt fede, her er der kræset for mekanikken, om man kan lide det eller ej, men endnu noget wauv. Nu har jeg BS5, så ja, jeg synes det er et fedt anlæg, og til de nye priser kan man (måske) argumentere for det.
Jeg glæder mig til at se fremtiden.